Archiv receptů

postheadericon Jáhelník

Vytisknout recept
Jáhelník
Máte rádi rýžový nákyp ? Tak si zamilujete Jáhelník :-) Může se podávat jako hlavní jídlo,tak i jako vydatný moučník,nebo odpolední svačinka.
Doba přípravy 20 min
Doba vaření 90 min
Porce
porce
Suroviny
Doba přípravy 20 min
Doba vaření 90 min
Porce
porce
Suroviny
Pokyny
  1. Pokud by jste chtěli dělat Jáhelník pro více,nebo méně lidí,tak poměr jáhel a mléka musí být 1 : 4 .
    Jáhelník
  2. Hrnek jáhel si nasypeme do hrnce,ale než zalijeme mlékem,tak je potřeba jáhly minimálně 4 x spařit horkou vodou,aby ztratily hořkost.V rychlovarné konvici si uvaříme vodu a jáhly zalijeme horkou vodou,tak aby byly ponořené a slijeme.Opakujeme min. 4 krát.Pak jáhly zalijeme mlékem,přidáme špetku soli a Jáhly vaříme na mírném ohni za občasného míchání cca 30 minut,aby nám vznikla kaše.Pro bezlepkovou dietu vaříme jáhly v jablkovém moštu.
    Jáhelník
  3. Když máme jáhlovou kaši uvařenou,tak odstavíme z plotny a přidáme dvě lžíce Flory,třtinový cukr,nebo med na oslazení.Můžeme osladit i agave,rýžovým,nebo javorovým sirupem.Kaši pořádně promícháme.
    Jáhelník
  4. Připravíme si formu,pekáček,nebo mísu z varného skla.Vymažeme margarínem a na dno dáme třetinu kaše.Pokud děláte z poloviční dávky,tak polovinu kaše.Na kaši navrstvíme jablka nastrouhaná na hrubo,posypeme skořicí a pokud jsou jablka kyselá,tak skořicovým cukrem.Navrstvíme opět jáhlovou kaši na kterou dáme švestkový kompot,nebo kompot který máte rádi.Já použila švestko-hruškový.Mohou se použít i švestky čerstvé,nebo sušené,ale ty předem namočte do teplé vody.
    Jáhelník
  5. Pokud děláte Jáhelník z poloviční dávky,tak už máte hotovo a dáme péct.Jinak na švestky navrstvíme zbytek Jáhlové kaše a můžeme dát pár švestiček nahoru jako ozdobu.Jáhelník pečeme na 180°C cca 40 - 50 minut.V mikrovlnné troubě 170°C +100W cca 40 - 50 minut.
    Jáhelník
  6. Jáhelník by měl mít po upečení zlatavou kůrčičku.
    Jáhelník
  7. Jáhelník podáváme posypaný skořicovým moučkovým cukrem,nebo politý šťávou ze švestkového kompotu.Jáhelník je výborný i za studena jako moučník,nebo odpolední svačinka.
    Jáhelník
Sdílet tento recept
Používáme WP Ultimate Recipe

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.