Archiv receptů

postheadericon Loupáčky s celozrnnou moukou

Vytisknout recept
Loupáčky s celozrnnou moukou
Jako dítě jsem milovala čerstvé loupáčky,ale co ted prodávají v krámě to není loupák,to je polystyren :-) .Tak si je peču sama a podělím se s vámi o receptík ať si také zavzpomínáte :-) jen je to upravené do zdravější varianty,ale na chuti to opravdu neubralo.
Chod zákusek
Doba přípravy 45 minut
Doba vaření 25 minut
Doba nečinnosti 1a 1/2 hodiny kynutí
Porce
kusů
Chod zákusek
Doba přípravy 45 minut
Doba vaření 25 minut
Doba nečinnosti 1a 1/2 hodiny kynutí
Porce
kusů
Pokyny
  1. Jako první si připravíme na kvásek.Smícháme vlažné mléko,lžičku třtinového cukru,promícháme aby se cukr rozpustil a rozdrobíme droždí,rozmícháme a dáme na teplé místo vzejít.V míse si promícháme celozrnnou mouku,hladkou mouku,třtinový cukr,vanilkový cukr,sůl a citronovou kůru.Pořádně promícháme vařečkou a přidáme vejce,bílek,citronovou šťávu,rozpuštěnou ramu a schladlou,1 a 1/2 hrnku mléka.1/2 hrnku si ještě necháme stranou.Na zpravování těsta je dobré použít mixer s hnětacími metličkami.Promícháme,těsto by mělo být řidší,takže přidáme zbytek mléka.Mě to vychází na dva hrnky ne úplně plné.Nakonec vmícháme vykynutý kvásek a těsto vypracujeme do hladkého těsta,které je řidší,tak to má být.Dáme na teplejší místo kynout.
    Loupáčky s celozrnnou moukou
  2. Těsto necháme cca 45 min. až 1 hodinu kynout,záleží na teplotě okolí.
  3. Vál si poprášíme hladkou moukou a těsto vyklopíme,poprášíme moukou a zpracujeme na těsto které se nebude lepit.Rozdělíme těsto na čtyři díly.Postupně je vyválíme.Na klasické loupáčky si vyválíme kruh,který rozdělíme dle obrázku.Rohlíčky se rolují od široké části ke špičce.
  4. Místo loupáčků můžeme vykrajovat kolečka a pak z toho budou bochánky.
  5. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.Pomažeme bílkem a posypeme mákem.Necháme dalších 30 minut kynout.
    Loupáčky s celozrnnou moukou
  6. Pak dáme péct do vyhřáté trouby na 170°C 20 až 25 minut.Povrch by měl být zlatavý.
  7. Bochánky i loupáčky jsou nadýchané a chuťově skvělé.Uchované v igelitovém sáčku vydrží měkké a chutné i 5 dní což se super třeba na dovolenou :-)
  8. Doporučuji s máslem a domácí marmeládou a k tomu bílou kávu.
    Loupáčky s celozrnnou moukou
Sdílet tento recept
Používáme WP Ultimate Recipe

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.