Archiv receptů

postheadericon Žitný knedlík

Vytisknout recept
Žitný knedlík
Zdravější verze houskového knedlíku :-)
Chod Příloha
Kuchyň Česká
Doba přípravy 20 min
Doba vaření 20 min
Doba nečinnosti 1,30 h kynutí
Porce
plátků
Suroviny
Chod Příloha
Kuchyň Česká
Doba přípravy 20 min
Doba vaření 20 min
Doba nečinnosti 1,30 h kynutí
Porce
plátků
Suroviny
Pokyny
  1. Důkladně smícháme žitnou a polohrubou mouku.Přidáme špetku soli,bílek,droždí a postupně začneme přilévat vlažnou vodu.Vychází to na cca hrnek a čtvrt.Raději dělám těsto zprvu řidší,aby se dobře zpracovalo a pak přidám trochu polohrubé mouky na zapracování.
    Žitný knedlík
  2. Hladké těsto necháme kynout na teplém místě cca 1,5 hodiny.
    Žitný knedlík
  3. Po vykynutí těsto opět propracujeme,rozdělíme na dvě části.Vypracujeme první část těsta do knedlíku a necháme na pomoučněném vále přikryté kynout než se začne vařit voda na knedlíky.Druhou část těsta vypracujeme do šišky knedlíku až se první bude vařit.Jinak by moc překynul a mohl by se srazit.Pokud se vám ovšem vejdou do hrnce oba knedlíky najednou,tak vypracujeme oba dva hned a necháme společně kynout než se začne voda vařit.
    Žitný knedlík
  4. Když se voda vaří,tak vhodíme knedlíky.Jakmile se voda začne opět vařit,stáhneme plamen,tak aby se voda vařila,ale neutíkala z hrnce :-) a vaříme 10 minut.Po 10ti minutách knedlíky otočíme a vaříme dalších 10 minut.Pak knedlíky vyndáme oba dva hned po sobě ( ten druhý by se mohl srazit,kdyby jste ho tam nechali déle v odklopeném hrnci ),propícháme párátkem a pomocí nitě rozkrájíme.
    Žitný knedlík
  5. Žitný knedlík
Sdílet tento recept
Používáme WP Ultimate Recipe

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.