Když je sezóna paprik a cuket a člověk už opravdu neví co z nich připravit,tak doporučuji Cuketovou omáčku na způsob Ancelbenc a zavařit ji do sklenic.Pak stačí kdykoliv jen ohřát,nebo použít jako základ k dalšímu vaření :-)
1
Done
|
Jako první si očistíme mrkev a dáme do hrnce s vodou předvařit na cca 10 minut.Mrkev by měla být lehce změklá,ale zase ne úplně,aby se při míchání nerozpadla.Po uvaření nakrájíme na kolečka.Dá se také nakrájet syrová mrkev,ale to doporučuji jen v případě že použijete omáčku jako základ pro další vaření,protože zůstává ještě dost křupavá.Pokud ale chcete použít omáčku hned na těstoviny,tak doporučuji mrkev předvařit,protože i když se směs vaří 20 minut a po té se zavařuje,tak mrkev je dosti křupavá :-) Dále papriky omyjeme a zbavíme jádřinců.Cukety omyjeme a odřízneme konce.Když použijeme malé cuketky,tak dáme celé,pokud použijeme už větší,tak cuketu rozkrojíme a vydlabeme jadýrka.Cibuli oloupeme.Takto připravenou zeleninu nakrájíme na kolečka.Ve velkém hrnci promícháme nakrájenou zeleninu s mletým pepřem,třtinovým cukrem,solí,sojovou omáčkou,worchestrovou omáčkou ,olivovým olejem a kečupem.Vaříme na mírném ohni za občasného promíchání pod pokličkou 20 minut ( nepodlévat samo pustí šťávu). |
2
Done
|
Uvařenou omáčku naplníme do čistých sklenic,než uzavřeme víčkem,tak hrdlo sklenice očistíme mokrým hadříkem,pak teprve uzavřeme víčkem.Na dno velkého hrnce dáme utěrku,naskládáme sklenice s omáčkou,zalijeme vlažnou vodou cca do výšky 2 cm ode dna a dáme vařit,když se začne voda vařit,snížíme na menší stupeň a vaříme pod pokličkou 30 minut.Po třiceti minutách hrnec odstavíme z ohně a opatrně pomocí chňapek vyndáme sklenice a otočíme víčkem dolů.Necháme úplně schladnou.Po té uchováváme ve sklepě či spíži kde je chladněji. |
3
Done
|