Jste milovníkem sýrového koláče ??Tak doporučuji vyzkoušet tento recept. Při použití dýňového pyré z hokaida ušetříte polovinu sýrových ingrediencí a co si budeme povídat, to je opravdu milé při nákupu surovin :-D
A opět je tento koláč o trochu dietnější díky extra těstu na základ koláče, kde není použitý žádný tuk :-)
1
Done
|
Začneme přípravou dýňového pyré.Dýně hokaido by měla mít v celku cca 1,2 kg s tím že získáme cca 900 g čisté hmoty.Dýni dobře omyjeme,protože nebudeme loupat.Rozkrojíme a pomocí polévkové lžíce vydlabeme semínka.Pak dýni nakrájíme na menší kostky, vložíme do hrnce.Do hrnku si slijeme šťávu z malé konzervy mandarinek a dolijeme vodou abychom měli plný hrnek.Pak tím zalijeme nakrájenou dýni a dáme dusit.Vaříme pod pokličkou na mírném stupni cca 30 minut.Občas zamícháme a zkontrolujeme jestli je dýně podlitá,aby se nám nepřipálila.Pokud je potřeba,tak ještě podlijeme trochou vody.Když je dýně měkká,neměla by být úplně vysušená,aby se nám dobře mixovala. Uvařenou dýni mixujeme hned horkou pomocí tyčového mixéru a vzniklé pyré dáme dobře vychladit. |
2
Done
|
4 střední brambory si uvaříme nejlépe den předem ve slupce.Vaříme dle typu brambor cca 20 minut.Po té necháme vychladit.Po té brambory oloupeme a nastrouháme na jemno do mísy.přidáme hrnek jemných vloček,hrnek špaldové mouky, 3/4 hrnku třtinového cukru, 5 kv kakaa, 2 kv mleté skořice, 1/2 hrnku vody.Vše dobře propracujeme v hustší těsto,ale nemělo by být tuhé.Na dno otevírací formy si dáme pečící papír a rukama rozprostřeme těsto.Formu vložíme do předehřáté trouby na 170°C a předpečeme na 170°C +250 W 10 minut.V klasické troubě na 180°C ( horkovzduch pokud máte ) 10 minut. |
3
Done
|
Než se nám předpeče korpus,tak si umixujeme sýrovodýňovou hmotu.Do mísy si dáme vychlazené dýňové pyré, 250 g odtučněného tvarohu, 2 x sýrovou pomazánku ( jedna má 200 g) - doporučuji Cream Cheese Spread Light prodává Kaufland. Dále přidáme 3/4 hrnku třtinového moučkového cukru ( prodává Kaufland ) ,špetku soli, 2 x bílek ( 1 x vejce celé ) , 2kv citronového aroma, 2kv citronové šťávy a mandarinky z malé konzervy bez šťávy ( tu jsme použili na dýňové pyré ) .Vše dobře rozmixujeme ručním šlehačem.Pokud máte rádi sladší dorty, tak můžete ještě přidat moučkový třtinový cukr.Hmotu vlijeme na předpečený korpus a vložíme do trouby.Pečeme na 170°C +250W 50 minut. V klasické troubě na 180°C 50 minut. Dobu pečení doporučuji pohlídat,přeci jen každá trouba peče jinak.Povrch dortu by měl lehce hnědnout a měl by být takový gumový :-) |
4
Done
|