








Švestkáče patří mězi oblíbené knedlíky v sezóně švestek.Já mám ráda švestkáče z odpalovaného těsta.Receptů na toto těsto je mnoho,ale já jsem objevila ve velmi staré kuchařce recept na odpalované těsto chudých chalupníků ,no a světe div se,, v jednoduchosti je krása a chuť :-) ''
1
Done
|
|
2
Done
|
Když máme margarín rozpuštěný,tak začneme přidávat odměřenou hrubou mouku.Těsto ztuhne a pořád se ho snažte vařečkou oddělovat a převracet po hrnci.Až vznikne jednotné těsto,které není přilepené k hrnci,těsto se odpálilo :-) .Těsto dejte do misky a někam kde vychladne.Když máme těsto studené,nemusí být vyloženě z ledničky,hlavně aby mělo pokojovou teplotu a těsto nebylo teplé,tak zapracujeme jeden bílek.Vynikne krásné jemné a vláčné těsto,které se nelepí a snadno se s ním pracuje. |
3
Done
|
Já si z těsta utrhuji kousky velikosti švestky,udělám kuličku,rozplácnu,vložím švestku a těsto umačkám a válím v dlani,tím těsto rozválím dokola po švestce.Těsta by mělo být jen tolik,aby byla švestka tak tak zabalená :-) Když máme knedlíky připravené,tak vhodíme do vroucí vody ,opatrně promícháme vařečkou a pak jakmile knedlíky vyplavou nahoru,jsou hotové a vyndáme sítkem na talíř,necháme lehce odkapat a dáme do mísy kde udržíme knedlíky v teple.Nejlépe zabalit hrnec s knedlíky do utěrky a šup s ním do peřin jako to dělala babička :-D .Na servírování si rozpustíme v kastrůlku Floru či Ramu.V misce si smícháme mletý mák s moučkovým třtinovým cukrem.Poměr podle vaší chuti. |
4
Done
|
|
5
Done
|
Recept je na cca 50 kusů podle velikosti švestek. |