







Jako dítě jsem milovala čerstvé loupáčky,ale co ted prodávají v krámě to není loupák,to je polystyren :-) .Tak si je peču sama a podělím se s vámi o receptík ať si také zavzpomínáte :-) jen je to upravené do zdravější varianty,ale na chuti to opravdu neubralo.
1
Done
|
Jako první si připravíme na kvásek.Smícháme vlažné mléko,lžičku třtinového cukru,promícháme aby se cukr rozpustil a rozdrobíme droždí,rozmícháme a dáme na teplé místo vzejít.V míse si promícháme celozrnnou mouku,hladkou mouku,třtinový cukr,vanilkový cukr,sůl a citronovou kůru.Pořádně promícháme vařečkou a přidáme vejce,bílek,citronovou šťávu,rozpuštěnou ramu a schladlou,1 a 1/2 hrnku mléka.1/2 hrnku si ještě necháme stranou.Na zpravování těsta je dobré použít mixer s hnětacími metličkami.Promícháme,těsto by mělo být řidší,takže přidáme zbytek mléka.Mě to vychází na dva hrnky ne úplně plné.Nakonec vmícháme vykynutý kvásek a těsto vypracujeme do hladkého těsta,které je řidší,tak to má být.Těsto necháme kynout na teplém místě cca 45 min. až 1 hodinu. |
2
Done
|
Vál si poprášíme hladkou moukou a těsto vyklopíme,poprášíme moukou a zpracujeme na těsto které se nebude lepit.Rozdělíme těsto na čtyři díly.Postupně je vyválíme.Na klasické loupáčky si vyválíme kruh,který rozdělíme dle obrázku.Rohlíčky se rolují od široké části ke špičce.Místo loupáčků můžeme vykrajovat kolečka a pak z toho budou bochánky. |
3
Done
|
|
4
Done
|