








Jednoduchá a chutná úprava chřestu a ze zbytků,které by jste vyhodili je krémová polévka.
1
Done
|
Jako první si odstraníme dřevnaté konce.Jde to snadno palcem.Stačí lehce zatlačit a chřest se zlomí přesně v části kde končí dřevnatá část.Kdyby jste konce odkrajovali nožem,tak nikdy neodhadnete kde odříznout. U bílého chřestu je potřeba oškrábat slupku.Začněte asi 1 cm od hlavičky a jeďte až ke konci.Do hrnce si dáme chřest a když budeme připravovat polévku,tak přidáme i dřevnaté konce,které jsme odlomili a zalijeme 2 litry vody.Přidáme sůl,cukr a citronovou šťávu a vaříme 10 minut. |
2
Done
|
Nyní si připravíme bešamelovou omáčku.Jíšku si uděláme z Flory,olivového oleje a žitné mouky.Jíška je trochu hustší.Restujeme cca 4 minuty.Jíšku zalijeme 0,5 litrem vývaru z uvařeného chřestu a stále mícháme.Dále přidáme cca 6 polévkových lžic mléka.Pokud je omáčka příliš hustá,tak přidejte ještě trochu mléka.Za stálého míchání vaříme cca 5 minut.Kdyby se Vám začátečníkům stalo,že i po 5 minutách máte hrudky v omáčce,tak nevěšte hlavu a omáčku propasírujte přes síto.Pak přidejte 2 polévkové lžíce smetany a trochu petželky.Pokud je potřeba tak dosolte.Zbytek vývaru použijeme na chřestovou polévku ze zbytků.Recept najdete v rubrice - Polévky. |
3
Done
|