Výborné,nadýchané a jemné jídášky i při použití celozrnné mouky.
1
Done
|
Jako první si připravíme kvásek.Do mističky si dáme tři polévkové lžíce vlahého mléka,dvě kávové lžičky třtinového cukru a 3/4 kostky droždí dobře rozmícháme a dáme na teplé místo vzejít.Sypké směsi si smícháme v míse,ve středu uděláme důlek a přidáme celé vejce,bílek,rum,rozpuštěnou ramu a vlahé mléko.Nakonec vzešlí kvásek. |
2
Done
|
|
3
Done
|
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a pak na malé kousky,každý vyválíme a rukama vytahujeme v dlouhý váleček,který pak smotáme v jídášek.Z poloviny těsta můžeme vytvořit jeden mazaneček.Přikryjeme utěrkou a necháme opět kynout cca 30 až 45 minut.Po té pomažeme bílkem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C 30 minut.Pokud pečeme mazanec,tak ho posypeme oříškama před pečením. |