Když se řekne Křenová omáčka, tak plno z nás si vybaví bílou omáčku nedobré chuti po křenu, kterou nám servírovali ve školní jídelně,nebo v nemocnici. Křenová omáčka patří mezi České klasiky a byla by škoda jí vyřadit z jídelníčku. Tento recept Vám ukáže jak správně má chutnat ta pravá Křenová omáčka našich babiček :-) a že je opravdu výborná a velice chutná.
1
Done
|
Cibulku si nakrájíme na jemno a dáme zezlátnout na olivový olej s jednou kávovou lžičkou soli.Když máme cibulku zlatavou,tak vhodíme do hrnce plátky hovězího masa a necháme z obou stran opéct - zatáhnout.Po té zalijeme 1,25 litry vody a v tlakovém hrnci vaříme 40 minut.Pokud budete vařit v klasickém hrnci, tak je potřeba dát vody víc. Minimálně 1,5 litru a přidáme i sůl. V klasickém hrnci vaříme cca hodinu a půl na mírném ohni pod pokličkou.Když máme masíčko měkké, tak ho vyndáme do misky a dáme stranou.Vývar přecedíme přes síto. |
2
Done
|
Do kastrolu si dáme 2pl olivového oleje, 2pl Flory a 5pl celozrnné mouky a zasmažíme hustou jíšku.Trvá to cca 3 minuty. Po té jí zalijeme připraveným vývarem z masa. Potřebujeme litr vývaru. Pokud tolik vývaru nemáte,dolijte převařenou vodou. Vaříme pod pokličkou na mírném ohni 10 minut.Po té si v polovině hrnku nízkotučné smetany rozkvedláme polévkovou lžíci celozrnné mouky a vlijeme do omáčky. Pak vlijeme druhou polovinu hrnku smetany též do omáčky a povaříme 3 minuty. |
3
Done
|
Čerstvý křen oloupeme a nastrouháme na jemno. Strouháme lehce kolmo jako tužku,kvůli třepení okraje křenu.Omáčku dáme úplně na minimální oheň a ochutíme ji.Přidáme 4kv třtinového cukru, 3pl citronové šťávy, 1kv soli. Křenu dáme 6 až 10 vrchovatých polévkových lžic. Záleží na samotném křenu, a pak také jestli vaříme jemnou omáčku pro děti, nebo pořádnou křenovku pro manžela.Takže doporučuji křen přidávat postupně.Po přidání křenu do omáčky už nevaříme. Křenovou omáčku podáváme s celozrnným knedlíkem, žemlovým knedlíkem, nebo karlovarským. |