Losos je naprosto vynikající ryba,hlavně pro ty,kteří nemají rádi ryby kvůli kostem :-D Ale mnoho lidí se bojí jeho přípravy. Zde přináším receptík velice jednoduchý a přeci podrobný že výsledek bude fantastický :-)
1
Done
|
Filet lososa položíme kůží nahoru a pomocí nože se zbavíme šupin. Nožem jedeme hranou proti směru šupin,od ocasu k hlavě. Po té otřeme vlhkou papírovou kuchyňskou utěrkou a zbavíme šupinek - nikdy neoplachujeme pod vodou,opravdu postačí jen otřít.Lososa si položíme na kuchyňské prkýnko a nařežeme na porce. Jedna porce by měla mít cca 4 cm. Osolíme z obou stran.Nyní si připravíme bylinkovou marinádu.Rozmarýn a petrželku si nakrájíme na jemno a dáme do hmoždíře.Přidáme 1 kv olivového oleje extra virgin a pořádně rozdrtíme.Stranu lososa s kůží potřeme jen samotným olivovým olejem,protože by se nám při pečení bylinky pálily a druhou stranu potřeme připravenou marinádou. Zakryjeme fólií a dáme do chladna marinovat.Minimální doba by měla být alespoň 30 minut.Ale pokud máte čas,tak si lososa takto připravte ráno,dejte do lednice a pečte přesně před servírováním :-) klidně i k večeři. |
2
Done
|
Na kvalitní pánev kápneme trochu olivového oleje,opravdu jen aby byla pánev potřená,v žádném případě nesmí losos plavat.Když máme pánev rozpálenou,tak vložíme lososa kůží dolů a nehýbat s rybou.Pečeme na středním stupni 6 a sledujeme jak se ryba propéká ze spoda,pořád nehýbeme s rybou. Trvá to cca 5 minut.Sledujeme až vidíme bílé známky propečení z boku filetu už nahoře,tak lososa otočíme.Pečeme 2 minuty.Po té otočíme zpět na kůži a dáme stupně pečení na plno,aby se nám rychle udělala křupavá kůrka na kůži.Což trvá 1 minutu cca.Po té vyndáme z pánve na pekáček ,položíme kůží nahoru a dáme do vyhřáté trouby na 180 °C odstát. Už nepečeme, jen necháme odležet 5 minut ve vyhřáté troubě. Po té servírujeme s bramborovou kaší, vařeným bramborem, nebo zeleninovým salátem. |