Máte rádi rýžový nákyp ? Tak si zamilujete Jáhelník :-) Může se podávat jako hlavní jídlo,tak i jako vydatný moučník,nebo odpolední svačinka.
1
Done
|
|
2
Done
|
Jáhly je potřeba jako první minimálně 4 x spařit horkou vodou,aby ztratily hořkost.V rychlovarné konvici si uvaříme vodu a jáhly zalijeme horkou vodou,tak aby byly ponořené a slijeme.Opakujeme min. 4 krát.Pak jáhly zalijeme mlékem,přidáme špetku soli a Jáhly vaříme na mírném ohni za občasného míchání cca 30 minut,aby nám vznikla kaše.Pro bezlepkovou dietu vaříme jáhly v jablkovém moštu. |
3
Done
|
|
4
Done
|
Připravíme si formu,pekáček,nebo mísu z varného skla.Vymažeme margarínem a na dno dáme třetinu kaše.Pokud děláte z poloviční dávky,tak polovinu kaše.Na kaši navrstvíme jablka nastrouhaná na hrubo,posypeme skořicí a pokud jsou jablka kyselá,tak skořicovým cukrem.Navrstvíme opět jáhlovou kaši na kterou dáme švestkový kompot,nebo kompot který máte rádi.Já použila švestko-hruškový.Mohou se použít i švestky čerstvé,nebo sušené,ale ty předem namočte do teplé vody. |
5
Done
|
Pokud děláte Jáhelník z poloviční dávky,tak už máte hotovo a dáme péct.Jinak na švestky navrstvíme zbytek Jáhlové kaše a můžeme dát pár švestiček nahoru jako ozdobu.Jáhelník pečeme na 180°C cca 40 - 50 minut.V mikrovlnné troubě 170°C +100W cca 40 - 50 minut. |
6
Done
|