






Hovězí plátky na sušených houbách je určitě Česká klasika a já Vám představím trošku upravenou verzi, ale na chuti to rozhodně neubere :-)
1
Done
|
Cibulku si nakrájíme na jemno a dáme smažit na olivový olej s jednou kávovou lžičkou soli. Než zezlátne tak si připravíme plátky libového hovězího masa.Pokud jste nesehnali pěkné libové plátky,lze použít i maso nakrájené na kostky.Když máme cibulku zlatavou, tak vhodíme maso a ze všech stran ho opečeme.Když máme maso zatažené,přidáme 1,5 pol.lžíce sladké mleté papriky,promícháme a podlijeme trochou vody.Papriku nikdy nepražíme dlouho nasucho, mohla by zhořknout a tím zkazit celé jídlo.Pak přidáme 1kv drceného kmínu, 6x kuličku celého pepře, masox a 4 velké hrstě sušených hub. Vše zalijeme 1,2 litrem vody a dáme vařit. V tlakovém hrnci vaříme 40 minut. V klasickém pod pokličkou na mírném stupni cca 1h 30 minut s tím že budeme muset přilít vodu a přisolit.Když máme maso měkké ,tak plátky vyndáme z omáčky a tu zahustíme. Použijeme buď tmavou jíšku Knorr, nebo já použila tmavou škrobovou jíšku Ruf - cca 7 polévkových lžic.Vaříme 2 minuty.Tuto jíšku koupíte v Kauflandu. |
2
Done
|
Nebo lze zahustit Hraškou. V polovině hrnku studené vody si rozmícháme cca 7pl hrašky a vlijeme do omáčky.Povaříme 10 minut.Pokud víme že budeme zahuštovat Hraškou a máme maso nakrájené na kostky, tak dobu vaření masa zkrátíme, protože hrašku musíme povařit ještě 10 minut.Takže dob varu v tlakovém hrnci v tomto případě není 40 minut,ale 30 minut.Když zahušťuji hraškou, tak pak omáčku zjemním 2 pl 12% smetany. Hovězí na houbách podáváme s knedlíkem, rýží, ale určitě by se hodily i kulaté, karlovarské či žemlové knedlíky. |