






Tradiční Česká Vánoční polévka ,,ta pravá" :-)
1
Done
|
Jako první si připravíme rybí vývar.Zeleninu která je určena na vývar si očistíme a nakrájíme na větší kusy.Cibule rozkrojíme na poloviny.Přidáme 10 kuliček nového koření a celého pepře.Tři kávové lžičky soli a přidáme 2,5 litru studené vody.Kapří hlavy pořádně omyjeme a odstraníme žábry.Hlavy vložíme do studené vody k zelenině.přidáme ještě porci kapra,nebo kostičku filé.Dáme vařit na 45 minut.Z počátku vaření odebíráme z vrchu vývaru hnědou pěnu. Po 45 minutách vývar přecedíme přes jemné síto,nebo plátýnko,aby se zachytily veškeré kostičky z ryby. Zeleninu vyhodíme. |
2
Done
|
Nyní si připravíme jíšku z polévkové lžíce ramy,dvou pol.lžic olivového oleje a třech polévkových lžic žitné mouky.Zasmaženou jíšku zalijeme scezeným vývarem z hlav a přidáme 0,5 litru horké vody.Mrkev,kousek celeru a čtvrtku pertžele si nastrouháme na hrubo a přidáme do polévky.Vaříme 30 minut.Po 15 minutách přidáme obrané maso. |
3
Done
|
Než nám změkne zelenina v polévce,tak si připravíme jikry a mlíčí.Na jikry si dáme do malého kastrůlku s vodou 4 kuličky nového koření a celého pepře.Přidáme kávovou lžičku soli a přivedeme k varu,pak vložíme opláchnuté a očištěné jikry.Povaříme 5 minut.Pak jikry scedíme,vložíme zpět do kastrůlku ve kterém se vařily a přilijeme dvě naběračky polévky.Vidličkou rozšleháme a vlijeme do polévky. Na mlíčí si také připravíme malý kastrůlek s vodou,přidáme 4 kuličky nového koření a celého pepře,dvě kávové lžičky soli a polévkovou lžíci octa.Přivedeme k varu a vložíme omyté a očištěné mlíčí.Vaříme 5 minut.Pak scedíme a uvařené mlíčí nakrájíme na malé kousky.Vložíme do polévky. |
4
Done
|
Do polévky přidáme trochu petrželky a necháme jen přejít varem.Odebereme stranou jen tolik polévky,kolik budeme hned servírovat.Zbytek doporučuji vychladit v umyvadle se studenou vodou za častého míchání.Takto vychlazená polévka vydrží déle.Když necháte polévku vychladit jen tak,třeba i na chodbě,tak se na povrchu vytvoří hustý škraloup který polévku uzavře a teplota se bude špatně dostávat z polévky. Polévku můžete podávat s krutónky z pečiva,nebo jen tak |