Jednoduchý,ale velice chutný recept na zelený chřest a ze zbytku si připravíme ještě výbornou polévku.
https://ajinyrecepty.cz/recipe/francouzska-chrestova-polevka-ze-zbytku/
1
Done
|
Chřest opláchneme vodou,pak odstraníme dřevnaté konce tak,že uchopíme chřest ve spodní části a palcem zatlačíme na konec,stonek se zlomí přesně v místě kde končí dřevnatá část.Když máme dřevnaté části pryč,stonek od poloviny ke konci oloupeme škrabkou.Do hrnce vložíme všechny zbytky ( dřevnaté konce i oškrabky),na ně položíme stonky chřestu,zalijeme 2 litry vody a přidáme 2 kv soli.Přivedeme k varu,vaříme 3 minuty. Stonky chřestu vyjmeme a vložíme do připravené misky s ledovou vodou.Tím si chřest zachová krásnou zelenou barvu. Vývar na polévku ze zbytků vaříme ještě 15 minut. Chřestové stonky vyjmeme z ledové lázně a necháme osušit.Připravíme si sušenou šunku,podle plátků si rozdělíme chřest. Po třech až čtyřech stonkách obalíme šunkou a vložíme do pekáčku,kde máme na dně nakrájenou šalotku na proužky. Posolíme, podlijeme trochou vody a pečeme v předehřáté troubě 20 minut na 170 °C + 250W nebo na 180°C v klasické troubě. Podáváme s vařeným bramborem,nebo bramborovou kaší. |
2
Done
|