V sezóně kdy máme zásoby ze zahrádky,nebo v krámě jsou papriky a rajčata za super cenu, je fajn si udělat zásoby na zimu.Zavařené lečo je výborné v tom, že ho lze podávat jako hlavní chod,nebo ho lze použít jako základ na další vaření :-) .
1
Done
|
Jako první si připravíme rajčátka,protože je musíme spařit,aby šli dobře oloupat. Slupku u špičky rajčete nařízneme do kříže u každého,vložíme do misky a zalijeme vařící vodou,přiklopíme víčkem a na chvilku odložíme stranou.Mezi tím si připravíme papriky.Vyřízneme jádřince, papriky rozřízneme na půl a nakrájíme na proužky.Dále si nakrájíme cibule,ale tentokrát na půl měsíčky.Ty vhodíme do hrnce s trochou olivového oleje a lžičkou soli, dáme smažit.Než nám cibulka zezlátne,tak se vrátíme k rajčatům, slijeme horkou vodu a zalijeme studenou,tu po té také slijeme.Nyní půjdou rajčátka snadno oloupat.Oloupeme slupku,rozkrojíme,vykrojíme bubáka a nakrájíme na osminky.Mezi tím nám zezlátla cibulka,tak přidáme papriky ty dusíme bez podlití bez pokličky na vyšším stupni za občasného míchání 10 minut.Pak přidáme připravená nakrájená rajčátka a dusíme 5 minut.Po té přidáme 3/4 kv drceného kmínu, 1/2 kv soli, 1/4 kv zauzené papriky, 1/2 hrnku kečupu, dusíme ještě 10 minut na vyšším stupni ( 7 ) bez pokličky. |
2
Done
|
Hotové lečo plníme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem.Sklenice vložíme do většího hrnce,na dno položíme utěrku a přilijeme vodu cca 2,5 cm teplé vody,přiklopíme poklicí a od bodu varu vaříme na mírném stupni 30 minut.Po té sklenice vyndáme,otočíme víčkem dolů a takto necháme vychladnout.Po té skladujeme v chladu.Z této dávky je cca 6 menších sklenic,nebo 3 velké.Na porce - jedna malá sklenice = jedna porce na člověka. Lečo se dá podávat po zahuštění bílkem s chlebem,nebo s vařeným bramborem.Nebo se dá zavařené lečo použít jako základ třeba na omáčku ,nebo při pečení pod maso. |