0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
6 PL polotučné mléko vlažné
1kv třtinový cukr
1/2 droždí 21g
3,5 hrnku hladká mouka 600g
1x vanilkový cukr třtinový
1/4 hrnku třtinový cukr max.1/5 hrnku
1kv sůl
3/4 hrnku polotučné mléko 200ml
7x PL rama rozpuštěná 120g
1x vejce celé
1x balení citronová kůra Vitana
1/5 hrnku rozinky namočit do horké vody s rumem
1x bílek na potření
2x hrst mandle

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Super Vánočka

Konečně jsem našla recept na opravdu super Vánočku :-)
Sice jí člověk musí dát čas, hlavně na vykynutí, ale ten výsledek stojí za to .

Ingredients

Directions

Share
(Visited 220 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Jako první si potřebujeme připravit kvásek, aby měl čas vykynout. Do misky si odměříme 6 polévkových lžic mléka, které v mikrovlnné troubě ohřejeme, ale jen aby bylo vlažné, nesmí být horké. Ve vlažném mléce rozmícháme 1kávovou lžičku třtinového cukru a po té polovinu droždí. Takto připravený kvásek dáme na teplé místo kynout.
Do misky odměříme 7 polévkových lžic Rami a rozehřejeme v mikrovlnné troubě. Před použitím necháme schladnout. Dále si potřebujeme předem namočit rozinky do horké vody a přidáme trochu rumu.
Do velké zadělávací mísy si přesejeme přes síto 3,5 hrnku hladké mouky. Při pečení pro sebe kombinuji 2hrnky klasické hladká mouky +1,5 hrnku špaldové hladké a i tak je Vánočka nadýchaná. Přidáme 1/4 hrnku třtinového cukru, 1x vanilkový cukr, 1kávovou lžičku soli, citronovou kůru a vše promícháme vařečkou. Ted přilijeme 3/4 hrnku mléka pokojové teploty, rozehřátou ramu, vejce a začneme zpracovávat. Velmi doporučuji použít robot, nebo hnětač na mixéru, opravdu je znát že je těsto nadýchanější. Necháme hnětat 5 minut. Při tom slijeme a lehce vyždímáme rozinky a přidáme do těsta. Nakonec přidáme vykynutý kvásek a znovu necháme pořádně zpracovat. Většinou v tuto chvíli přidám cca 3 až 4 Pl mouky na zadělání těsta. Těsto by se mělo samo odlepovat od boku mísy. Ale mělo by zůstat měkčí, vůbec se toho nebojte. Mísu překryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Minimální doba 1 a1/2 hodiny, když mu dáte 2h vůbec to nevadí :-) .

2
Done

Vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál a lehce zpracujeme rukama a rozdělíme na 9 dílů. Postupně z každého vyválíme hada a začneme plést. Spodní část pleteme ze čtyř pramenů, prostřední ze tří a horní ze dvou. Na plech si dáme pečící papír a položíme spodní upletenou část. Nyní uprostřed uděláme pořádný žlábek pomocí rukou, vůbec se toho nebojte že si to splácnete ,je potřeba tento žlábek, aby vánočka při kynutí a pečení nesjela. Položíme střední část, konce pramenů zastrčíme pod vánočku a uděláme opět žlábek. Nahoru položíme spletený pramen ze dvou, konce opět zastrčíme pod vánočku. Já používám ještě jako pomůcku špejle proti sjetí vánočky :-) .Takto upletenou vánočku nechte 30 minut kynout. Po té si rozšleháme bílek a celou vánočku potřeme a posypeme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C 20 minut a na 150°C 20 minut. Tato vánočka je tak výborná, že peču hned dvě najednou :-D .

3
Done

andrejka

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Polévka z červené čočky
previous
Polévka z červené čočky
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here